CH2 – despre sustenabilitate si nu numai

In acest an de studiu multi dintre voi veti fi confruntati cu nevoia de a intelege si gestiona problemele ce tin de impactul si sustenabilitatea constructiilor. Atat timp cat industria constructiilor genereaza aproape 40% din emisiile de carbon, derivate din subsectoarele ei, iar intreaga comunitate stintifica atrage atentia de ani de zile despre schimbarea climatica iminenta, aplecarea inca din anii mici ai scolii asupra aspectelor de ecologie si economie de energie este cel putin normala.

Probabil ca in unul din proiectele de semestru, voi cei ce rezonati cu necesitatile si aspectele ce tin de sustenabilitate, veti avea ocazia sa experimentati si sa propuneti folosirea unui sistem ce reuseste sa reduca amprenta de carbon a cladirii voastre. Poate chiar sa o neutralizeze ori sa o negativeze chiar, reusind printr-o schimbare de abordare, conformare sau echipare sa aduca un plus valoare mediului in care este implementata constructia voastra.

La atelier o sa vorbim despre sisteme de certificare , despre nZEB si impactul lui asupra pietei de constructii din Romania anului 2021. Deocamdata insa va propun sa ne indreptam atentia asupra uneia dintre cele mai eficiente cladiri din emisfera sudica, anume a II-a cladire a consiliului local al orasului Melbourne. Nu este o cladire noua, are deja ceva ani la activ, insa cu atat mai mult acest aspect o face relevanta ca si „benchmark”.

Comparing to a building with a six Green Star rating, CH2’s emissions will be 64% lower

Pentru a intelege sistemele si implactul lor intr-o constructie reala va propun sa parcurgeti analizele si studiile realizate pe cladirea in discutie, Council House 2.

Transparenta procesului de proiectare si monitorizare precum si modul in care au fost transpuse rezultatele obtinute fac din acest exemplu un proiect in care form follows function and performance.

Cladirea este proiectata de firma Designinc, sub sefia de proiect a arhitectului Stephen Webb.
Are deja peste 15 ani de exploatare iar cifrele vorbesc de la sine:

 • reducerea emisiilor de CO2 cu 87%,
 • reducerea consumului electric cu 82%,
 • reducerea consumului de gaz cu 87% sau
 • reducerea consumului de apa cu 72%.

Toate acestea se realizeaza gratie unei conformari si conlucrari dintre diverse sieteme, principii si abordari pe care le puteti intelege din fisele afernete prezentate mai jos:

 1. Introducere
 2. Business Case
 3. Definirea temei de proiectare
 4. Certificare
 5. Sisteme si principii
 6. Shower Towers
 7. Design Features
 8. Utilizatorii
 9. Apa
 10. Mobilitatea
 11. Biomimetica
 12. Fatada de Vest
 13. Relatia cu strada
 14. Calitatea climatului interior
 15. PCM
 16. Racire pasiva
 17. Turbine eoliene
 18. Tavane ondulate
 19. Modelare digitala
 20. Iluminatul
 21. Cogenerare

Cred ca in urma parcurgerii fiselor de mai sus veti avea o intelegere mai buna legata de procesele si sistemele disponibile noua arhitectilor. Ramane sa vorbim in detaliu, pe solutia fiecaruia, la atelier.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s